Lexiq

Anti-VEGF

Az anti-VEGF kezelés az anti‑vascular endothelial growth factor, azaz magyarul az anti‑vaszkuláris endotheliás növekedési faktor rövidítése, aminek lényege, hogy az injekció megállítja a kóros érnövekedést, így megelőzi a zöldhályog kialakulását.

Amikor a szem valami miatt vérellátási zavarral küzd (például trombózis vagy egy súlyos szemgyulladás miatt), akkor a szervezet a vérrel szállított oxigén hiányát úgy igyekszik pótolni, hogy új ereket növeszt. Ezek az erek azonban nem működnek olyan jól, mint az eredetiek, ráadásul belenőhetnek a retinába és/vagy az üvegtestbe, ezzel nagy mértékben akadályozva a látást.

Az új erek növekedését serkentő kémiai anyagok közül a leghatásosabb a VEGF. Az anti‑VEGF tehát annyit csinál, hogy ezt a serkentő anyagot blokkolja, így megelőzi az új erek képződését.

A kezelés injekció formájában történik. A beteg szemét először szemcseppel elérzéstelenítik, majd ezután egy nagyon vékony tűvel befecskendezik a gyógyszert a szemgolyóba. A beteg mindebből semmit nem érez, hiszen szeme teljesen érzéketlen, sőt nem is látja a tű közeledését, mert a szúrás pillanatában az orvos arra utasítja, hogy nézzen az ellenkező irányba. A szemet végül befedik és leragasztják, amit pár óra után már le lehet venni.

A kezelés a legtöbb esetben többszöri injekciót igényel, amiért egy‑másfél havonta kell visszamenni az orvoshoz. A szemész minden ilyen alkalommal ellenőrzi a szemfenék állapotát, és szükség esetén újabb injekciót ad. A terápia egészen addig tart, amíg szükség van rá, néha akár egy évig is elhúzódhat.

Kapcsolódó szó: CRVO

Publikálva: 2020. augusztus 31.