Lexiq

Allocortex

Az allocortex (vagy más néven heterogenetikus kéreg) az agykéreg ősibb része (szembeállítva a később kialakult neocortex-szel), ami az emberi agykéregnek mindössze 10%‑át teszi ki.

Az allocortexnek három típusa van:

  1. A paleocortex egy vékony, primitív agykérgi szövet, ami csupán három rétegből áll. Ez építi fel az agy szaglórendszerét, azaz azokat a területeket, ahol a szaglás idegi feldolgozása történik.
  2. Az archicortex négy rétegből áll. Ez építi fel többek között a hippocampust, ahol az új emlékek rögzülése történik.
  3. A periallocortex egy átmeneti forma a paleo- vagy archicortex és a necortex között. Ez a szövettípus az agy számtalan kisebb területén jelen van, és olyan alsóbbrendű funkciókban vesz részt, mint például az éhség, az alvás és az érzelmek szabályozása, a térbeli tájékozódás stb.

Az allocortexet azért nevezik heterogenetikus kéregnek is, mert a törzsfejlődés során sehol nem mutat olyan egységes rétegződést, mint a neocortex, ami minden emlősben és az agy minden területén törvényszerűen hat rétegből áll.

Az agykéreg rétegeinek száma összefügg a szövet törzsfejlődési korával és információfeldolgozó képességével. Eszerint a háromrétegű paleocortex a legősibb és legkezdetlegesebb, míg a hatrétegű neocortex a legfiatalabb és legkifinomultabb formája az agykéregnek. Mivel a neocortex az ember esetében már az egész agykéreg 90%‑át elfoglalja, ezért ha valaki egyszerűen csak a cortexről beszél, az általában a neocortexre gondol, a primitívebb allocortex nélkül.

Publikálva: 2021. november 25.