Lexiq

Alias

Az alias (kiejtve: aliasz) jelentése más néven, másik nevén, igazi nevén, de álnév értelemben is használják. A szó az informatikában különböző dolgok alternatív neveit jelenti.

Ha például valaki Jackora szeretne hivatkozni, de nem biztos benne, hogy a becenév alapján az olvasók tudni fogják, hogy kiről van szó, akkor írhatja azt, hogy "Jacko, alias Michael Jackson". A sorrend nem kötött, szerepelhet először a teljes név, és utána a becenév is. A kifejezést használhatják például egy film szereplőjének neve után is, megjelölve, hogy ki játssza az adott szerepet, ilyenkor az alias azt jelenti, hogy "igazi nevén". Ha valaki azt mondja, hogy "Tamás alias alatt zenélt", az azt jelenti, hogy az illető ezt nevet használta álnévként, de az igazi neve valami más.

Az informatikában például az e-mail alias egy alternatív e‑mail cím, ami valójában az eredeti, valóban használt e‑mail címre továbbítja az oda érkezett leveleket. Ha például valami@lexiq.hu az e‑mail címed, beállíthatod a szia@lexiq.hu címet aliasként, hogy ha valaki oda ír, akkor is megérkezzen a levele a valami@lexiq.hu címedre. Hasonló módon léteznek például domain aliasok, amik egy másik domain névre továbbítanak (ilyet használnak például, ha egy domain nevet gyakran elgépelnek az emberek, és a tulajdonos szeretné, hogy az elgépelt címen is bejöjjön a weboldal).

Publikálva: 2021. március 7.