Lexiq

Alfa generáció

Alfa generációnak hívják a 2010‑es évek eleje után született embereket együttesen. A pontos évszámról nincs egyetértés, a különböző források eltérő, általában 2010‑2015 közé eső évvel szokták jelölni a generáció kezdetét.

A szakirodalomban és a médiában az Alfa generációnak több különböző vélt vagy valós jellemzőit, tulajdonságait szokták felsorolni. Ez az első generáció, amelyik teljesen a 21. századba született, így a digitális technológiák, az internethasználat és az ezzel kapcsolatos problémák gyakoriak a körükben. Egyes kutatások szerint a korábbiaknál jellemzőbbek rájuk a különböző ételallergiák és az elhízás, illetve a terjedő oltásszkepticizmus miatt az oltásokkal amúgy megelőzhető betegségek is gyakoribbak a körükben.

Az Alfát megelőző generációk az X, Y és Z betűkkel voltak jelölve, azonban itt elérkeztünk az ábécé végéhez. Az új generáció megjelenésével olyan az A generáció név is felmerült, az azonban visszalépésnek tűnhetett volna (hiszen az A az ábécé elején van), ezért esett a választás helyette a görög ábécé első betűjére, az Alfára.

Publikálva: 2021. március 2.