Lexiq

Al dente

Az olasz al dente (kiejtése: ál dente) szó szerinti jelentése fognak való, azaz harapható állagú, aminek elfogyasztásában a fogak is intenzíven részt vesznek.

Ez elsősorban a tészták és a rizs főzésénél szokott felmerülni. Ha egy recept al dente főzést ír elő, akkor csak addig kell főzni, amíg pont ehető puhaságú nem lesz (azaz amikor már nem nyers), és nem tovább. Ilyenkor a tészták kellemesen rágósak (sőt, a glikémiás indexük is alacsonyabb).

spagettifőzésEnnek az állagnak az eléréséhez a száraztészták csomagolásán ajánlott főzési időnél picit rövidebb ideig érdemes főzni a tésztát, de az is segíthet, ha közben folyamatosan kóstolgatod, vagy figyeled, mikor tűnik el a tészta középső fehér része, ez ugyanis annak a jele, hogy már átfőtt a tészta.