Lexiq

Aktív immunizálás

Az aktív immunizálás az, amikor egy kórokozóval szemben úgy szerzel védettséget, hogy a te tested építi fel a védekező rendszert. Ez úgy történik, hogy a kórokozó - akár véletlenül, akár szándékosan - bejut a szervezetedbe, és a te immunrendszered termeli meg az antitesteket hozzá.

Az aktív immunizáció 2 formája:

  1. természetes úton szerezve:amikor természetes körülmények között találkozol az antigénnel (például elkapod az influenzát), és az immunrendszered maga fejleszti ki az ellenálló képességet (ennek köszönhetően egy későbbi újrafertőződés már sokkal enyhébb lesz, akár olyannyira, hogy észre sem veszed)
  2. mesterséges beavatkozással kiváltva: amikor szándékosan juttatják az antigént a szervezetbe azzal a céllal, hogy az immunrendszer reagáljon rá, és elkezdjen védekező anyagokat termelni ellene (ezen az elven működnek a védőoltások)

Ez a fajta védettség (szakszóval immunitás) hosszú ideig fennmarad, sőt akár egész életre szóló védettséget is nyújthat, mert a termelt anyagok között olyan memóriasejtek is képződnek, amik "emlékeznek" az idegen anyagra, így ha ismét találkoznak vele, rögtön elkezdik a megfelelő védő anyagok újratermelését. A védettség tehát addig tart, amíg ezek a memóriasejtek el nem pusztulnak benned.

Ellentéte: passzív immunizálás

Bővebben: A szervezet immunológiai védettségének kialakítása (Digitális Tankönyvtár)

Publikálva: 2021. február 28.