Lexiq

Afázia

Az afázia a nyelvi funkciók szerzett zavara, amit valamilyen agyi károsodás okoz (pl. fejsérülés,agyvérzés, agydaganat stb.).

Rajz a bal agyfélteke azon részéről, aminek sérülése afáziát okozhatA nyelvhasználat igen sokrétű készség, ide tartozik többek között a szavak jelentésének megértése, a beszéd nonverbális jegyeinek felismerése (pl. hangsúly, irónia stb.), a beszédhangok kiejtése, a nyelvtani szabályok használata, az értelmes mondatok megalkotása, az olvasás és az írás stb. Ha az agy megsérül, attól függően jelennek meg a tünetek, hogy hol történt a sérülés. Ennek megfelelően az afázia főbb típusai a következők:

Az afázia diagnosztizálását neurológus végzi olyan beszélgetős feladatokkal és tesztekkel, amikkel fel lehet mérni a beteg megtartott készségeit, illetve fényt lehet deríteni a hibás működésekre. Ezt kiegészítheti CT vagy MRI vizsgálat is, amivel az orvosok meg tudják nézni, hol történt a sérülés az agyban.

A nyelvi zavarok kezelését beszédterapeuták és logopédusok végzik.

Az afázia szó a görög a‑ (=nélkül) előtag és a phásis (=beszéd) szó összekapcsolásával képzett aphasia kifejezés magyar változata.

Publikálva: 2022. augusztus 2.