Lexiq

Adventi naptár

Az adventi naptár egy 24 napból álló naptár, amiben minden napra egy‑egy kis ajándék (jellemzően édesség) van elrejtve. Az egyes ajándékokat december 1‑től naponta lehet kivenni belőle, így telik el a karácsonyig tartó négy hetes várakozás.

adventi naptárAdventi naptár készen is kapható. Általában papírból és műanyagból készül, és 24 sorszámozott, véletlenszerűen elrendezett kis ablak van rajta, amiket kinyitva más‑más édességet kapunk. A saját készítésű (DIY) naptárak között sok különböző, a hagyományos naptárak formáját nem követő megoldás is létezik, például gallyra akasztott kis csomagok vagy ablakba rakott apró színes poharak, de sokan készítenek hagyományosabb adventi naptárat például gyufásdobozokból vagy zsebekkel telerakott faliszőnyeg formájában.

A szokás Gerhard Lang nevű német könyvkereskedőhöz kötődik, akinek gyerekkorában az édesanyja ilyen naptárat készített, hogy könnyebbé tegye a karácsonyi várakozást. Az üzletember felnőve üzleti lehetőséget látott az ötletben, így készültek az első kereskedelmi forgalomba kerülő adventi naptárak a 20. század elején.

Kapcsolódó szó: advent