Lexiq

Adventi koszorú

A cikk reklámlinket tartalmaz.

Az adventi koszorú egy olyan, fenyőágakból font, kör alakú asztali dísz, amin négy gyertya áll. A koszorú az adventi várakozás jelképe. A kör forma Isten örökkévaló szeretetét, az adventi gyertyák pedig az adventi időszak négy hetét szimbolizálják.

adventi koszorúA koszorú gyertyáit vasárnaponként gyújtják meg: az első adventi vasárnapon az elsőt, a másodikon az elsőt és a másodikat együtt és így tovább az utolsó vasárnapig, amikor mind a négy gyertya ég. A hétről hétre egyre nagyobb fényt adó koszorú Jézus eljövetelének közeledtét jelképezi. Az utolsó vasárnap a négy gyertya együttes lángja a Jézus születésekor szétáradó világosságot, azaz a tőle kapott hitet, reményt, örömöt és szeretetet testesíti meg (ezeket a tulajdonságokat jelképezik az adventi gyertyák).

Az első adventi koszorút Johann Hinrich Wichern német evangélikus lelkész készítette 1839‑ben Hamburgban. Az általa alapított, gyerekeket, mentális betegeket és időseket ellátó szociális otthonban a gyerekek mindennap azt kérdezgették tőle, itt van‑e már a karácsony. Wichern ezért egy 2 méter átmérőjű szekérkereket bevont fenyőgallyakkal, és 24 gyertyát állított körbe rajta: 20 kisebb pirosat és 4 nagyobb fehéret. A csillárként felakasztott koszorún minden hétköznap egy kisebb pirosat és minden vasárnap egy nagy fehéret gyújtottak meg az otthonban tartott istentiszteleteken (1839‑ben karácsony napja szerdára esett, ezért az adventi időszak 24 napos volt).

Ebből az ötletből kiindulva alakult ki az a szokás, hogy a koszorú alapját fenyőágakból készítik, és csak négy gyertyát állítanak rá, amiket a négy adventi vasárnapon gyújtanak meg. Ez a kisebb, könnyebben kivitelezhető koszorú gyorsan elterjedt más keresztény irányzatokban és a családi háztartásokban egyaránt, szerte a világon. Magyarországon a második világháború után kezdett a családok szokásává válni, és az 1990‑es években élte fénykorát.

Adventi koszorú készen is kapható például a Bonami webáruházban.

Bővebben:

Publikálva: 2020. szeptember 21.