Lexiq

Adventi gyertyák

A cikk reklámlinket tartalmaz.

Az adventi koszorún négy gyertya áll, amik az adventi időszak négy hetét jelképezik.

A gyertyákat vasárnaponként gyújtják meg: az első adventi vasárnapon az elsőt, a másodikon az elsőt és a másodikat együtt és így tovább az utolsó vasárnapig, amikor mind a négy gyertya ég. A hétről hétre egyre nagyobb fényt adó gyertyák Jézus eljövetelének közeledtét szimbolizálják.

A koszorún minden egyes gyertyának saját jelentése van:

  1. Az első gyertya Ádámot és Évát szimbolizálja, akiknek Isten elsőként ígérte meg a megváltást; ezért ez a gyertya a hit jelképe.
  2. A második gyertya a zsidó népet szimbolizálja, akiknek Isten megígérte, hogy közülük való lesz a Messiás; ezért ez a gyertya a remény jelképe.
  3. A harmadik, rózsaszínű gyertya Szűz Máriát szimbolizálja, aki megszülte Jézust; ezért ez a gyertya az öröm jelképe.
  4. A negyedik, utolsó gyertya Keresztelő Szent Jánost szimbolizálja, aki Jézus közelgő eljöveteléről és a bűnbánatról prédikált a népnek; ezért ez a gyertya a szeretet jelképe.

Az adventi időszak a keresztények szemében a Jézus eljövetelére való várakozás és lelki felkészülés ideje, amikor a fenti négy tulajdonságokat, a hitet, a reményt, az örömöt és a szeretetet kell erősíteniük magukban. Az utolsó vasárnap a négy gyertya együttes lángja a Jézus születésekor szétáradó világosságot, azaz ezeket a tőle kapott erényeket testesíti meg.

adventi koszorúA gyertyák színeinek külön jelentésük van, ugyanis hagyományosan három lila és egy rózsaszínű gyertya áll a koszorún. A katolikus vallásban a lila szín a bűnbánat, a rózsaszín az öröm színe. Az első, a második és a negyedik vasárnap a lila gyertyákat kell meggyújtani. A rózsaszínű a harmadik adventi vasárnapon, a Gaudete vasárnapon lobban lángra, ugyanis Szűz Mária jelképeként ez az öröm napja. Manapság az üzletekben nem olyan elterjedt a lila és rózsaszín adventi koszorú, pusztán azért, mert ebből a két színből nehéz a mai elvárásoknak megfelelő, szép és ízléses asztali dekorációt készíteni. Egyszínű gyertyák esetében a harmadik szál különlegességét egy kis szalaggal vagy egyéb dísszel szokták jelezni. Jóllehet, a többi közül eltérő gyertyát sokan utolsóként gyújtják meg, akik nem ismerik a koszorú szimbolikáját.

Adventi gyertyák kaphatóak például a Bonami webáruházban.

Kapcsolódó szavak: advent, adventi koszorú

Publikálva: 2020. szeptember 21.