Lexiq

Advent

Az advent a karácsonyt megelőző, 4 hétig tartó időszak a keresztény vallásban, ami a 4‑5. században kezdett szokássá alakulni, igaz, eleinte még 6 hetes formában.

Az ünnepi időszak neve az adventus (= eljövetel, megérkezés) szóból, illetve az adventus Domini (= az Úr eljövetele) kifejezésből származik, utalva arra, hogy a karácsony Jézus születésének ünnepe, és az advent a Jézus eljövetelére való várakozás és lelki felkészülés ideje a keresztények számára. Maga az advent kifejezés a latin ad‑ (=hozzá) előtag és a venit (=jön) szó összekapcsolásából eredő adventus (= eljövetel, megérkezés) szóból ered.

díszes advent feliratAdvent a karácsony előtti negyedik vasárnapon kezdődik, így ez minden évben november 27. és december 3. közé esik. A negyedik adventi vasárnapot a december 25‑én kezdődő karácsonyi ünnep követi, így ez akár december 24‑re is eshet (az adventi időszak utolsó napja tehát még nem karácsony). Az első kivételével minden vasárnapnak saját neve van: a második a bronzvasárnap, a harmadik az ezüstvasárnap (vagy egyházi nevén Gaudete vasárnap), az utolsó az aranyvasárnap.

Advent 2022-ben november 27‑én vasárnap kezdődik, és december 24‑ig, szombatig tart. Ebben az időszakban négy vasárnap van:

  1. 2022. november 27.
  2. 2022. december 4.
  3. 2022. december 11.
  4. 2022. december 18.

Az ünnepi várakozás jelképe az adventi koszorú. Ezen kívül a gyerekek adventi naptárral szokták számolgatni a karácsonyig hátralevő napokat. Az utcai fényeket és a lakóházak díszkivilágítását advent első napján szokták beüzemelni.

Bővebben:

Kapcsolódó szó: adventi gyertyák

Publikálva: 2020. szeptember 21.
Módosítva: 2021. december 26.