Lexiq

Adjuváns

Az adjuváns szó jelentése gyógykezelés hatását segítő anyag.

Ennek három formája létezik:

  1. Egy gyógyszer vagy terápia hatását erősítő kiegészítő kezelés. Például az adjuváns kemoterápia a rákos daganat kiműtése után alkalmazott gyógyszeres kezelés, ami elpusztítja az esetlegesen megmaradt daganatsejteket, és ezzel megakadályozza a rák kiújulását. Hétköznapibb példa a koffein, ami fokozza az olyan fájdalomcsillapítók hatását, mint az acetilszalicilsav, az ibuprofen vagy a paracetamol.
  2. Egy gyógyszer hatóanyagának működését segítő adalékanyag, ami magában a gyógyszerben van benne azért, hogy annak gyógyhatását fokozza.
  3. Vírusok elleni védőoltásokban használt adalékanyag, ami segíti a szervezetbe juttatott vírusra irányítani az immunrendszer figyelmét, ezáltal növeli a szervezet által termelt ellenanyag mennyiségét, és meghosszabbítja a védettség időszakát. Gyakran alkalmazott anyag erre a célra az alumínium-hidroxid, az alumínium-foszfát és más ásványi anyagok, de például a H1N1 vírus elleni oltás adjuvánsa egy természetes olaj és E‑vitamin vizes oldata volt.

 Az adjuváns kifejezés a latin ad- (= ‑nak/‑nek) előtag és a juvant (=segítség) szó összekapcsolásából származik, utalva arra, hogy a használt anyag feladata a kezelés vagy a fő hatóanyag megtámogatása.

Publikálva: 2020. augusztus 12.