Lexiq

ADHD

Az ADHD az angol Attention Deficit Hyperactivity Disorder név rövidítése, ami magyarul figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart jelent. Ez az idegrendszer veleszületett vagy a fejlődés során kialakult rendellenessége, ami gyermekkorban kezdődik, de az esetek nagy részében felnőttkorra is krónikusan fennmarad.

3+1 fő tünete:

  1. krétarajz, amin egy fejből kifelé tekergőző nyilak mutatnak minden iránybaa figyelem zavara a figyelem irányításának, összpontosításának és váltásának nehézségét jelenti (pl. az ember könnyen kizökken az éppen végzett feladatából, nem tud koncentrálni arra, amit éppen csinál, illetve ha valamibe nagyon belemélyed, akkor nemigen tud elszakadni tőle)
  2. hiperaktivitás, azaz túlzott cselekvőkészség (pl. állandó mozgásban van a teste, sokat beszél stb.)
  3. impulzivitás, azaz az érzelmek és a hangulat irányításának zavara (pl. indulatosság, lobbanékonyság, türelmetlenség, éretlen viselkedés a többi emberrel stb.)
  4. a végrehajtó funkciók zavara az agy tervező és szervező feladatainak gyengébb működését jelenti, ami igen gyakran kiegészíti a fenti három tünetegyüttest (pl. az ember nem képes beosztani az idejét, nem tudja felmérni a teendők fontossági sorrendjét stb.)

Ahhoz, hogy valaki ADHD diagnózist kapjon, az alábbi feltételek szükségesek:

  1. a tünetek egy része 12 éves kor előtt kezdődnek
  2. a figyelemzavar, valamint a hiperaktivitás‑impulzivitás lehetséges 9‑9 megjelenési formájából legalább 6‑6 tünet megfigyelhető (17 éves kor felett legalább 5)
  3. a tünetek legalább 6 hónapon át fennállnak (tehát az átmeneti, esetleg stresszes időszakokra jellemző, mulandó tünetek nem az ADHD jelei)
  4. a tünetek az élet legalább 2 helyszínén megjelennek (pl. az iskolában és otthon, illetve a munkahelyen és családi körben stb., tehát ha valakinek mondjuk csak az iskolában vannak ilyen nehézségei, a mögött nem ADHD, hanem valami más probléma áll)
  5. a tünetek károsan befolyásolják az illető hétköznapi működését, és ezáltal megnehezítik az életét (pl. az iskolai jegyei rosszak, a munkahelyeiről újra és újra elbocsátják a hibázásai miatt, a partnerével való viszonya feszült stb.)
  6. a tüneteket nem valami más betegség vagy pszichiátriai zavar okozza (pl. a figyelemzavart nem egy korai agyi sérülés okozza‑e, az impulzivitást nem a stressz okozza‑e stb.)

Noha az ADHD‑t a hétköznapi nyelvben gyakran egyszerűen hiperaktivitásnak nevezik, de a kettő nem azonos fogalom. A hiperaktivitás csak egy magatartásbeli jelenség, míg az ADHD egy összetett tünetegyüttes, aminek része lehet a hiperaktivitás is. Fontos azonban tudni, hogy nem minden hiperaktív személy figyelemzavaros, és nem minden figyelemzavaros személy hiperaktív, az ADHD diagnózisához pedig mindkettő szükséges.

Azt, hogy az ADHD egy rendellenes állapot, sokan megkérdőjelezik. Az egyik legjelentősebb kritika szerint az ADHD a normál emberi működés része, és csak azért jelent problémát, mert az ember az evolúció során nem ahhoz a modern környezethez alkalmazkodott, ahol elvárják tőle, hogy 45 percig mozdulatlanul ülve figyeljen egy előadásra vagy naphosszat ülőmunkát végezzen. E nézet szerint tehát nem az ADHD‑s emberekkel, hanem a környezettel van a probléma.

Bővebben:

Publikálva: 2021. november 22.