Lexiq

Adenovírus

Az adenovírus egy víruscsalád, aminek fajai embereket és gerinces állatokat (pl. rágcsálókat, szárnyasokat, majmokat, kutyákat, szarvasmarhákat és egyéb patás háziállatokat) egyaránt megfertőzhetnek.

az adenovírus háromdimenziós modelljeEmbereknél leggyakrabban légúti fertőzéseket okoznak, aminek tünetei a közönséges nátháéhoz hasonlóak. Ezenkívül jellemzően mandulagyulladást, bélrendszeri fertőzéseket, kötőhártya-gyulladást, ritkábban agyhártya- vagy agyvelőgyulladást okoznak.

A vírus leginkább cseppfertőzéssel, ürülékkel, valamint a beteg személlyel vagy fertőzött tárgyak érintésével terjed.

Védőoltás és gyógyszer nincs ellenük, így a gyakori, alapos kézmosás a legjobb védekezés velük szemben. Mivel a vírusokat nem egy zsírburok védi a környezetüktől, ezért a legtöbb fertőtlenítőszer és a gyengébb savak nem hatnak ellenük (hiszen ezek általában úgy hatnak, hogy ezt a külső zsírburkot károsítják). A magas hőmérséklet és a hipó hatástalanítja őket.

Az adenovírusokat sikeresen alkalmazzák génterápiában és védőoltásokban, hogy a szervezetbe juttatni kívánt génszakaszt egy legyengített vírushoz kapcsolva vigyék be a testbe. Például a COVID‑19 elleni vektor vakcinák egyike, az AstraZeneca egy csimpánz adenovírust, míg a Szputnyik V két különböző emberi adenovírust használ a SARS‑CoV‑2 felszínén lévő tüskefehérje génjének bejuttatásához.

A víruscsalád neve az adenoid (=garatmandula) szóból származik, ahonnan elsőként izolálták 1953‑ban.

Bővebben: Adenovírusok (Wikipédia)

Publikálva: 2021. február 25.