Lexiq

ADE

Az ADE az angol antibody-dependent enhancement rövidítése, ami szó szerint magyarul egy fertőzés antitestfüggő felerősítése: ez az a jelenség, amikor egy kórokozó ellen termelt antitestek elősegítik ugyanennek vagy egy hasonló kórokozónak a későbbi támadását.

Az antitestek rendszerint megvédik a szervezetet a kórokozóktól, de ha nem működnek tökéletesen, akkor a korábbi fertőzésből megmaradt antitestek kimondottan segítik a vírus vagy baktérium bejutását a test sejtjeibe, sőt olykor a kórokozó szaporodásának is kedveznek.

Azt, hogy egy antitest tökéletesen semlegesíti és így végérvényesen megvédi‑e a szervezetet, vagy épp ellenkezőleg, ADE‑t vált‑e ki, több tényező is befolyásolja, például hogy mennyi antitest termelődött, az antitest mennyire egyedi módon hat a kórokozó ellen, az antitest mennyire erősen tud kapcsolódni a kórokozóhoz stb.

Például a dengue‑lázat okozó öt különböző vírusváltozat egyike olyan alattomos, hogy ha valakit ez fertőz meg, akkor az átvészelt betegség nem csak hogy nem védi meg a többi négy vírusváltozattól, hanem még súlyosabb megbetegedéshez vezet.

Az ADE természetes megbetegedés és védőoltás után is előfordulhat.

Bővebben: A szuboptimális antitestválaszok veszélyt jelenthetnek a COVID19-betegség során (COVID1001)

Publikálva: 2021. november 4.