Lexiq

A tíz csapás

A tíz csapás a Biblia egyik története, miszerint 5000 évvel ezelőtt Isten megharagudott Egyiptomra, és hogy megmutassa, mennyivel nagyobb hatalma van, mint az egyiptomi isteneknek, tíz csapást mért az országra, ezzel segítve Mózest a zsidó rabszolgaság felszámolásában.

A történelmi bizonyítékok alapján ez a monda csupán egy kitaláció, ám arra utaló nyomok igenis vannak, hogy az i. e. 13. században az akkori globális felmelegedés és a minószi vulkánkitörés együttesen olyan természeti katasztrófa-sorozatot idézett elő, ami a monda alapjául szolgálhatott.

A tíz csapás sorrendben a következő:

  1. A folyók vize vérré változott: a Nílusban a szárazság miatt elszaporodott mikroorganizmusok vöröses színűre festették a vizet, és a benne élő halak elpusztultak.
  2. Békák lepték el Egyiptomot: az 1. csapás miatt a békák elhagyták a vizeket, ám a szárazföldön gyorsan el is pusztultak.
  3. Szúnyogok elterjedése: mivel a békák rovarokkal táplálkoznak, a 2. csapás következményeként a szúnyogok szaporodása ilyen módon már nem volt korlátozva.
  4. Kártékony rovarok elterjedése: a csoportosan megjelenő böglyök a szárazság miatt visszahúzódó Nílus álló vizeiben kelhettek ki
  5. Dögvész az állatok között: a 2. csapás során elpusztult békák által terjesztett fertőző betegségek a 4. csapás során elszaporodó legyek közvetítésével a haszonállatok között is elterjedtek.
  6. Fekélyek borították az emberek testét: az 5. csapáshoz hasonlóan a fertőző betegségek az emberekre is átterjedtek, például a lépfene, ami fekete színű fekélyeket okoz a bőrön.
  7. Jégeső verte el a termést: az emberiség egyik legnagyobb hatású természeti katasztrófája, a robbanásszerű minószi vulkánkitörés megváltoztatta az éghajlatot, lehűlést, óriási viharokat, sőt még hóesést is okozott.
  8. Sáskajárás: a tavaszi szelekkel együtt haladó sivatagi vándorsáskák amerre járnak, minden növényt tönkretesznek, ezért napjainkban is ez az egyik legjelentősebb kártevő, egyúttal az afrikai éhínségek egyik felelőse.
  9. Háromnapos sötétség: a minószi vulkánkitörés miatt levegőbe került sűrű hamu vagy a márciusban szokásos forró, sivatagi szél, az egyiptomi Hamszin okozta homokvihar borította sötétségbe az országot.
  10. Elsőszülöttek halála: mivel az ókori Egyiptomban az volt a szokás, hogy az elsőszülöttek és az idősek nagyobb ételadagban részesültek, így az akkori élelmiszerhiány miatt elővett többéves gabonát megfertőző penészgomba (vagy egyéb kórokozó) áldozatai elsősorban ők lettek.

Bővebben:

Publikálva: 2020. október 22.