Lexiq

502 - Bad Gateway

Az 502 - Bad Gateway (magyarul 502 ‑ hibás átjáró) egy weboldal helyett megjelenő hibaüzenet, ami arra utal, hogy a kért tartalom nem érhető el, mert az azt kiszolgáló szerver hibás választ kapott egy másik szervertől.

Ha látogatóként találkozol az üzenettel, az oldal későbbi újratöltésével érdemes próbálkoznod. Maga a probléma nem a te gépeddel van, ezért nem tudod te megoldani, de egyes ritka esetekben ki tudod kerülni, például ha a hibát egy általad elküldött űrlap tartalma okozza, és az előző oldalra visszatérve átírod azt, vagy ha törlöd a böngésződ a gyorsítótárát és a sütiket.

Ha a weboldal tulajdonosaként találkozol az üzenettel, akkor is a későbbi újratöltéssel érdemes először próbálkozni, a hiba a legtöbb esetben magától megoldódik. Egyes esetekben a szerveren futtatott weboldal programkódjának hibája okozza a problémát (például túl hosszú időt vesz igénybe a futtatása, túlságosan leterheli a szerver erőforrásait), ezért ha a probléma nem szűnik meg magától, érdemes lehet abban körülnézni, de lehetséges, hogy a szolgáltatód segítségére lesz szükséged a hiba kijavításához, mert azt valamilyen beállítás vagy szerverhiba okozza. A hibaüzenet mögött ritka esetben DDoS támadás is állhat.

A hibaüzenetben szereplő 500‑as szám az úgynevezett HTTP‑állapotkód, amiben az 5 azt jelöli, hogy a hiba a szerveren történt, a 02 pedig a hiba fajtáját pontosítja.

Publikálva: 2021. november 15.