Lexiq

2FA

A 2FA az angol twofactor authentication, azaz magyarul kétlépcsős azonosítás rövidítése. Azt az általában weboldalakon használt azonosítási (belépési) módot jelenti, amikor nem elég egy felhasználónevet és egy jelszót megadnod, mellette még valamilyen más módon is azonosítanod kell magadat.

képernyőkép a 2FA-ra szolgáló Google Authenticator alkalmazásbólA kétlépcsős azonosítás második lépcsőfokaként általában egy SMS‑ben vagy egy külön programban kapott kódot kell megadni, de léteznek más megoldások, például ujjlenyomatot vagy arcfelismerést használó módszerek is.

Ez a fajta azonosítás biztonságosabb a csak felhasználónevet és jelszót kérő módszernél, mert ha az előbbieket valaki meg is szerzi, a második lépcső még mindig visszatarthatja attól, hogy a te elérésedet használja.

Jellemzően kétlépcsős azonosítást használnak a bankok weboldalai, de sok más ismert oldalon (pl. Gmail, Facebook) is lehetőség van bekapcsolni a nagyobb biztonság érdekében.

A two‑factor authentication kifejezésnek nincs általánosan elfogadott magyar fordítása, a kétlépcsős azonosítás mellett más nevekkel is hivatkoznak rá, például kétszintű hitelesítés, kétfaktoros hitelesítés vagy kétfaktoros autentikáció.

Publikálva: 2020. augusztus 9.