Lexiq

22-es csapdája

A 22-es csapdája valamilyen reménytelen helyzet, amit az egymásnak kölcsönösen ellentmondó feltételek miatt nem lehet megoldani.

Ilyen például az, hogy az egyetemről kilépve a fiatalok azért nem kapnak munkát, mert a cégek elvárják a kellő tapasztalatot, de mivel sehol nem kap munkát, ezért nem tudnak munkatapasztalatot szerezni.

A 22-es csapdája című könyv első eredeti kiadásának borítójaA kifejezés Joseph Heller amerikai író 1961‑es könyvének címéből ered. A regény arról szól, hogy egy amerikai harci pilóta próbál megmenekülni a második világháború veszélyei elől, ezért minden követ megmozgat, hogy leszereljék. Ekkor tudja meg, hogy a törvény szerint aki őrült, azt leszerelik, de ezt saját magának kell kérvényeznie. Viszont aki őrült, az nem kéri a leszerelését, hiszen csak egy őrült akarhat részt venni a háborúban. Aki pedig normális, és ezért kéri a leszerelését, az viszont nem leszerelhető, hiszen nem őrült. A 22-es csapdája tehát az, hogy a leszerelés csak olyan feltétellel teljesülhet, ami egyben ki is zárja, hogy teljesüljön.

A 22‑es számnak nincs különösebb jelentősége. A regény eredetileg A 18‑as csapdája címen íródott, sőt hat évvel korábban az első fejezete ezzel a címmel jelent meg egy irodalmi magazinban. A kiadó azért kérte a cím megváltoztatását, mert ugyanebben az évben már megjelentettek egy szintén második háborúban játszódó regényt Mila 18 címmel. Az író javaslata A 11‑es csapdája cím volt, a két párhuzamosan álló 1‑es számmal utalva a regényben játszódó örökös ismétlődésekre, ezt viszont az egy évvel korábban megjelent A dicső tizenegy (angolul Ocean's 11) című bűnügyi vígjáték miatt vetették el. Néhány további javaslatot követően végül a 22‑es szám áll a könyv címében, mert a két 2‑esben is megjelenik az ismétlődés motívuma.

Bővebben: Mi a 22-es csapdája? (Irodalomok)