Lexiq

100% cotton

Angol nyelvű kifejezés, aminek jelentése 100% pamut. Így jelölik egy ruhacímkén azt, hogy az adott ruhadarab kizárólag pamutfonalból készült.

A pamut a gyapot nevű növényből készül, amit sokféleképpen lehet elkészíteni, felületkezelni és utókezelni, így sokféle tulajdonságú termék gyártható belőle. A pamut szinte bármely ruhafajtához vagy lakástextilhez felhasználható.

A 100% pamut ruha merevsége attól függ, hogy a pamutfonalból készült textíliát milyen eljárással állították elő: míg a szövött textilek (például a lepedővásznak) merevebbek, addig a hurkolással vagy kötéssel készült textilek rugalmasabbak, nyúlékonyabbak.

100% cotton jelzés egy póló címkéjénA pamut önmagában egy puha tapintású anyag, ami nem irritálja a bőrt, viselése kellemes, szellős. Nagyon jó a nedvszívó képessége, ezért nehezen szárad, így sportolásra tervezett ruhákhoz nem célszerű. A 100% pamut anyagot csak nedvesen lehet szépre vasalni. A napfény sárgítja, ami főleg a fehér pamut ruháknál szembetűnő.

Manapság már nagyon kevés ruhanemű készül 100% pamutból, hiszen az anyag élettartamának és kezelhetőségének is jót tesz, ha valamilyen műszállal keverik. 20‑30% műszál hozzáadásával a ruha tartósabb, jobban megőrzi a formáját, gyorsabban szárad, továbbá kevésbé gyűrődik és könnyebben vasalható.

A 100% pamut jelzése németül 100% Baumwolle, franciául 100% coton, spanyolul 100% algodón.

Publikálva: 2020. június 5.